În industria digitală, video, audio, RF și microunde, există mai multe varietăți de tipuri de conectori de cablu coaxial. Fiecare oferă beneficii unice bazate pe utilizarea finală sau aplicație. Mai jos sunt câteva dintre cele mai comune tipuri de conectori coaxiali, împreună cu caracteristicile lor distinctive și aplicațiile destinate. F-Type poate fi văzut la televizoare și utilizat cu antenă, cablu, TV prin satelit și modemuri de cablu.
Conectorii SMA sunt mici și dețin cabluri coaxiale mai subțiri. Polaritatea inversă este disponibilă în acest conector. QMA poate fi cunoscut ca o versiune actualizată a SMA. Acestea sunt făcute pentru a fi deconectate rapid, ceea ce înseamnă că pot fi îndepărtate rapid și ușor.
FME are o dimensiune mai mică și poate fi rulat prin găuri și poate fi un conductor pentru conectori coaxiali mai mari. NMO este un alt conector pe care îl veți vedea frecvent. Acestea pot fi văzute cu suporturi de antenă precum cele de la Motorola sau Pulse Larsen. Acestea se găsesc în principal ca conectori masculi.
Un alt lucru pe care trebuie să-l cunoașteți este dimensiunea cablului coaxial. Conectorii de cablu coaxial trebuie să aibă dimensiunea potrivită pentru instalare. Dacă un conector este prea mic, acesta nu se va potrivi cablului. Dacă este prea mare, nu va fi bine securizat și cel mai probabil va cădea de pe cablu.
Conectorii pe care îi vedeți în spatele televizorului dvs. sunt conectori de tip F. Le puteți folosi pentru TV prin satelit, TV prin cablu, antenă și modemuri de cablu. De exemplu, le puteți utiliza pe cablurile RG59, RG6 și RG11. Mecanismul de împerechere afectează, de asemenea, durabilitatea unui conector RF.
Pentru conectorii SMA, interfața filetată standard este bună, dar nu este potrivită pentru conectorii BNC. Chiar dacă găsiți un conector coaxial adecvat pentru aplicațiile dvs., este posibil să fiți blocat la preț. Conectorii SMC și SMB se află la capătul superior al gamei de prețuri, în timp ce conectorii F și BNC cad la capătul inferior. Ambele cabluri torsadate, precum și cele ecranate sunt, de asemenea, utilizate în mod regulat cu conectori de deplasare a izolației (IDC) atunci când se conectează la blocuri de perforare, panouri de patch-uri și plăci de perete.
Conectorii cablurilor torsadate includ mufe și mufe modulare și sunt utilizați atât de perechea răsucită neecranată, cât și de conectorii pereche ecranați. Conectorii de cablu coaxial vă ajută să acoperiți cablurile bobinei pentru a conecta cablul la alte dispozitive sau unul la altul. Conectorii coaxiali din seria F sunt utilizați în principal pentru conectarea camerelor TV prin satelit și prin cablu sau a camerelor de securitate. SMA este un conector miniatural de tip șurub pe care îl puteți utiliza pe RG58 și alte cabluri coaxiale subțiri la frecvențe înalte de până la 24GHz.
Impedanța acestor conectori este aceeași cu cea a cablului atașat și menține o formă coaxială pe conexiunea prin cablu. Conectorii coaxiali din seria N sunt foarte asemănători cu seria F, dar au și un știft care este montat deasupra conductorului central și sunt rezistenți la intemperii. Cablurile și conectorii micro coaxiali sau micro miniaturali sunt conectori de dimensiuni mici. Conectorii de cablu coaxial sunt utilizați pentru a conecta cablurile la alte dispozitive și sunt special concepute pentru a menține ecranarea cablului.
Acești conectori constau dintr-un conductor central proeminent, o ferulă care este presată pe mantaua exterioară a cablului și un guler filetat pentru a asigura o conexiune solidă. Există trei tipuri diferite de conectori de cablu coaxial, care sunt conectori coaxiali din seria F, conectori coaxiali din seria N și BNC-uri. Conectorii micro coaxiali sunt conectori cu factor de formă mic, care sunt ideali pentru aplicații cu restricții de spațiu, dimensiune sau greutate. Dacă în mod normal, ați lucrat doar cu perechi răsucite și cabluri coaxiale și conectorii lor atunci când întâlniți cabluri de fibră optică și conectorii lor pentru prima dată, veți fi în șoc, deoarece există aproximativ 100 de tipuri diferite pe piață.
Un conector de cablu este componenta pe care o atașați la capătul unui cablu, astfel încât să se poată conecta la un port sau la o interfață a unui sistem electronic. Dezvoltat în 2003, acesta este un tip modern de conector care nu este încă foarte popular, deci este încă folosit doar pentru cabluri electrice limitate.